כיצד משפיע מצבם של ההורים המזדקנים על ילדיהם
לאה הייתה אישה חזקה ועצמאית. היא עבדה כמנהלת בחברה גדולה, טיילה הרבה עם חברותיה והייתה ידועה ביכולתה לתפעל את משק הבית שלה בקלות וביעילות. בגיל 70, לאה עברה אירוע מוחי ששינה את חייה לחלוטין. בעקבות כך היא עברה להתגורר עם ביתה, מירה, אשר יחד הם אחיה אלון נטלו על עצמם את הטיפול באימם ואף הביאו עבורה מטפלת זרה.
לאה התקשתה מאוד להתמודד עם המצב החדש. היא הייתה מתוסכלת, עצבנית ולעתים אף כועסת. היא לא הסכימה לקבל את העובדה שהיא אינה עצמאית עוד, והיא התקשתה להתמודד עם אובדן הפרטיות והתלות באנשים אחרים. מצב זה הקשה מאוד על מירה וכן על אחיה אלון שנאלצו להתמודד עם אם שאיננה כמו שהיתה פעם – הם מבחינה פיזית והן מבחינה מנטלית ונפשית
הקשיים של ילדים מטפלים
מירה ואלון אינם המקרה היחיד. בישראל, ישנם כ-1.5 מיליון מטפלים ראשיים שהם ילדים המטפלים בהורים מזדקנים. רובם הן נשים, בגילאי 50-65, ורובם עובדים במשרה מלאה. טיפול בהורים מזדקנים יכול להיות משימה קשה ומאתגרת. היא דורשת זמן, מאמץ, סבלנות ויכולת התמודדות עם סיטואציות מורכבות. בין הקשיים העיקריים שילדים מטפלים בהורים מזדקנים נתקלים בהם:
עומס פיזי ונפשי
טיפול בהורים מזדקנים יכול להיות כרוך במשימות פיזיות כבדות, כמו סיוע ברחצה, אכילה, הליכה ושירותים אישיים. בנוסף, הטיפול יכול להיות כרוך בהתמודדות עם אתגרים רגשיים, כמו דאגה לבריאות ההורה, קבלת השינוי ביכולות שלו והתמודדות עם רגשות של כעס, אשמה ודאגה.
קונפליקטים משפחתיים
הטיפול בהורה מזדקן יכול לעורר קונפליקטים משפחתיים, כאשר בני המשפחה אינם מסכימים על הדרך הטובה ביותר לטפל בהורה.
פגיעה בקריירה ובחיים האישיים
הטיפול בהורה מזדקן יכול להוביל לפגיעה בקריירה ובחיים האישיים של המטפלים. הם עשויים להזדקק להפחית את שעות העבודה, לוותר על פעילויות חברתיות או אפילו להפסיק לעבוד לחלוטין.
מחקרים בנושא טיפול בהורים מזדקנים
מחקר שנערך לאחרונה בישראל מצא כי ילדים המטפלים בהורים מזדקנים נמצאים בסיכון מוגבר לבעיות בריאותיות ונפשיות. המחקר מצא כי המטפלים נמצאים בסיכון מוגבר לסבול ממחלות לב, סוכרת, דיכאון וחרדה.
המחקר מצא כי הגורמים העיקריים לבעיות הבריאותיות והנפשיות בקרב ילדים מטפלים הם העומס הפיזי והנפשי של הטיפול והיעדר תמיכה. הטיפול בהורים מזדקנים יכול להיות כרוך במשימות פיזיות כבדות, כמו סיוע ברחצה, אכילה, הליכה ושירותים אישיים. בנוסף, הטיפול יכול להיות כרוך בהתמודדות עם אתגרים רגשיים, כמו דאגה לבריאות ההורה, קבלת השינוי ביכולות שלו והתמודדות עם רגשות של כעס, אשמה ודאגה. גם מי שמביא עובד זר לעזור בטיפול עדיין צריך תמיד להיות במעקב אחרי ההורה, לגשר בינו לבין המטפל, ולדאוג לאוכל ולעזרים שמסביב.
טיפול בהורים מזדקנים – הפן התפעולי

טיפול בהורים מזדקנים מצריך גם רכישת ידע על וקבלת כלים לטיפל ותמיכה בהורה הנזקק. לכן הכנו עבורכם רשימה של הדברים שלמעשה תצטרכו לספר להוריכם מהבחינה הרפואית וכן התפעולית. ואלו הם הדברים הכלליים להם תצטרכו לדאוג:
- שירותי סיעוד: במקרים מסוימים, ההורים המזדקנים עשויים להזדקק לשירותי סיעוד מקצועיים, כגון עזרה ברחצה, איפור או טיפול בצרכים אישיים.
- התאמת התזונה לצרכי ההורה – ההורים המזדקנים עשויים להזדקק לתזונה מאוזנת ועשירה בחלבון, ויטמינים ותוספי מזון. ייתכן שיהיה צורך להתאים את התזונה שלהם בהתאם למצבם הבריאותי, כגון אם הם סובלים מבעיות עיכול, לב או סוכרת
- רכישת עזרים שונים ואביזרי עזר כגון הליכון, מקל הליכה, כיסא גלגלים, כיסא רחצה, מנוםי הרמה, ריהוט רפואי כמו מיטה סיעודית וכו
- רכישת מוצרי ספיגה והגיינה – הרבה מבוגרים סובלים מאי שליטה בסוגרים מה שצריך רכישת חיתולים למבוגרים, טיטולים, תחתוני ספיגה, רפידות הגייניות וכו' את כל אלה ניתן לרכוש כיום אונליין בחנויות ציוד למבוגרים ייעודיות. כדאי לכם לעקוב אחרי המחירים באתר שלנו – אנו נותנים מבצעים רבים ומשלוח חינם ברכישה מעל 229 ₪.
- טיפול רפואי ותרופות – ההורים המזדקנים עשויים להזדקק לנטילת תרופות רבות כדי לטפל במחלותיהם. חשוב לוודא שההורים שלכם לוקחים את התרופות שלהם כראוי, ובהתאם להוראות הרופא. כמו כן הם עשויים להזדקק לטיפול רפואי מגוון, כגון מרפאות, ביקורים אצל רופאים מומחים, אשפוזים או ניתוחים. חשוב לוודא שההורים שלכם מקבלים את הטיפול הרפואי הטוב ביותר האפשרי.
ולבסוף – אל תשכחו גם לטפל בעצמכם
בעוגכם עוסקים בטיפול בהוריכם המזדקנים, אתם צריכים לקחת בחשבון שחלק מהעניין זה גם לטפל בכצמעם. אתם עומדים לעבור תקופה לא פשוטה, ובמיוחד ההתחלה, ומה שאנחו כן יכולים להגיד זה שעם הזמן זה הופל להיות טיפה קל יותר. אבל אם לא תטפלו בעצמכם, לא יהיה לכם את הכוח והחוסן המספק לאורך זמן וזה דבר שיכול לפגוע בכם מבחינה אישית ומשפחתית.
מחקרים בתחום ממליצים על מספר צעדים שיכולים לסייע בהפחתת הסיכון לבעיות בריאותיות ונפשיות בקרב ילדים המטפלים בהוריהם ואלו הם הדברים שאתם צריכים לעשות עבור עצמכם:
את תסרבו לקבל עזרה: חשוב שילדים מטפלים יקבלו עזרה מבני משפחה נוספים, חברים או גורמים מקצועיים. ישנם מגוון שירותים זמינים שיכולים לעזור לילדים מטפלים, כמו עזרה סיעודית, שירותי סיעוד ביתי וקבוצות תמיכה.
דאגו לעצמכם: חשוב שילדים מטפלים ידאגו לעצמם, פיזית ונפשית. הקפדה על פעילות גופנית, תזונה בריאה ושינה מספקת יכולה לעזור לשפר את הבריאות הנפשית והפיזית. חשוב גם למצוא זמן לעצמכם, לעשות דברים שאתם אוהבים ולדבר עם אנשים שאתם סומכים עליהם.